joi, 26 martie 2015

Cum percep romanii meseria de avocat in Bucuresti


Este stiut faptul ca romanii au o parere despre orice, chiar si despre lucrurile pe care nu le cunosc foarte bine, pentru ca este foarte simplu sa avem pareri chiar daca nu avem cunostinte despre domeniul respectiv.

Bineinteles ca nici justitia nu a scapat nejudecata, in special cand vorbim despre avocati. Meseria de avocat este, in sine, foarte apreciata. Romanii au o parere formata despre aceasta profesie, bazata in special pe gradul de dificultate ridicat in ceea ce priveste atingerea acesteia.

Totusi aceasta parere pozitiva se pastreaza, paradoxal, doar la nivel profesional, pentru ca foarte multi clienti ai avocatilor, in general, au pareri impartite cand vine vorba de personalitatea si caracterul acestora.

Toti respondentii unui sondaj facut pe aceasta tema au afirmat ca inteleg dificultatea unei astfel de profesii, si ca admira, din punct de vedere profesional toti avocatii, mai ales cei care stiu cum sa castige, insa putin peste 20% spun ca au avut experiente placute langa acestia. Personalitatea duplicitara ori caracterul arogant sunt doar doua dintre “surprizele” neplacute ale acestei meserii, insa niciun respondent nu s-a arata deranjat de acestea, atat timp cat avocatul castiga cazul.

Ce se intampla cu cei care pierd? Probabil devin un soi de paria sociala, pentru ca pe langa personalitatea urata, au mai pierdut si cazul, deci sunt perceputi ca neprofesionisti.

Ce este foarte ciudat este ca am intalnit in cadrul studiului si persoane care au declarat ca ar fi dispuse sa inteleaga un avocat care pierde cazul lor, doar daca au o personalitate armonioasa. Acesta este un exemplu clasic de toleranta, bazat pe o personalitate cumsecade.

Desigur, marea problema pe care romanii o au cu meseria de avocat, in Bucuresti cu precadere, dar si in celelalte orase, este lipsa de loialitate. Nu putem sti cu siguranta daca este adevarat, pentru ca nu ar trebui sa astepti loialitate de la un avocat pe care nu il platesti, sau care il platesti destul cat sa fie prezent la proces. Totusi, nu intelegeti gresit, nu ar trebui sa platim pentru loialitate, ci pentru profesionalism, iar profesionalismul se traduce prin corectitudine. Astfel loialitatea iese din discutia noastra, dar ramane in mentalitatea romanului. In viziunea respondentilor care au alcatuit esantionul studiului citat, principalele atributii ale unui avocat sunt apararea clientului, a fi corect, a cunoaste legea si apararea dreptatii si a adevarului. De asemenea, acestia considera ca principalele responsabilitati pe care un avocat le are fata de persoana pe care o asista, reprezinta sau consiliaza sunt sa o apere, sa fie corect in relatia cu ea si sa ii fie loial, dar romanii uita ca relatiile de prietenie nu trebuie aduse in cele profesionale. Poate daca nu ar avea asteptari uriase de la aceste persoane care isi fac datoria de a descoperi adevarul si a apara clientul impotriva oricarei strategii ale acuzarii.

Pe de alta parte, parerea buna a romanilor despre avocati pleaca de la utilitatea profesiei lor, mai ales in ultimii ani. De asemenea, pentru un sfert dintre respondenti, competenta, educatia si pregatirea ajuta avocatul sa obtina un punct in plus in ochii oamenilor.

Cu toate ca majoritatea cred ca avocatii nu sunt neaparat loiali, majoritatea de 70 % a afirmat ca au fost multumiti de relatia corecta si profesionala pe care au avut-o cu avocatul, pe intreaga derulare a procesului.



In definitiv, se pare ca avocatul mai are o sansa, pentru ca profesia sa este inca una foarte dificila si solicitanta si nu poate fi facuta de oricine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu