miercuri, 11 martie 2015

Romani printre masini de inchiriat

Nu este nevoie sa mai spun ca romanii reprezinta o anumita tipologie umana. In criteriile acestei tipologii se gasesc adunate tot felul de caracteristici, mai bune sau mai rele. De partea celor rele putem denumi doar cateva, si este de ajuns sa ne caracterizam singuri, insa ne trebuie multe din cele buna pentru a acoperi “paguba”.
Suntem zgarciti, ieftini, lenesi  si unii ar spune chiar si ca suntem hoti; noi ca popor, nu fiecare persoana in parte. Partea proasta este ca si romanii cred acest lucru despre concetatenii lor, iar cel mai bun exemplu pentru asta este o firma cu masini de inchiriat care se gandeste serios daca este timpul sa iasa de pe piata romaneasca si sa intre pe cea straina.
De ce spun asta? Pentru ca, desi aceasta companie are o flota impresionanta de cateva sute de masini, saptamnal cel putin o masina are de suferit. Saptamanal cel putin una din masinile pe care le inchiriaza se intoarce zgariata, avariata in vreuna fel, paguba care costa mai  mult decat contractul de inchiriere. Poate tocmai de asta fac romanii acest lucru ; pentru ca banii lor sa nu ramana la alte companii, ci sa circule mai departe.
La un calcul simplu, va dati seama ca aproape jumatate de flota companiei are de suferit de pe urma “romanismelor”. Desi firma cu masini de inchiriat isi verifica anual masinile si dupa fiecare predare masinile sunt revizuite si reparate in cazul in care se gasesc defectiuni, costurile sunt destul de mari. Fapt care impinge compania la cresterea preturile pentru a-si putea acoperi chelutielile. Fapt care afecteaza bine inteles numarul clientilor, care afecteaza viitorul companiei. Vedeti cercul vicios deja?
Romanii isi fac singuri rau, pentru ca asa au fost crescuti de mici; in spiritul victimizarii personale, si cel al caprei vecinului care inca mai traieste.imaginati-va cat de accesibil ar fi pentru noi serviciul de inchirieri masini daca romanii ar fi o idee mai politicosi, mai atenti si mai bine intentionati.
Lucrurile nu doar ca ar ararta mai bine, ar si functiona mai bine, fapt care ar trebui sa ne impulsioneze sa schimbam ceva la noi. Nu este nevoie sa mutam muntii din loc, trebuie doar sa incercam cu totii sa fim civilizati.

Accentuez idee de totalitate, pentru ca spiritul de “turma” pare a fi unul din lucrurile bune despre noi. Problema este ca de obicei, turma nu se indreapta in directia buna. Insa noi nu ne dam seama pentru ca nu vedem padurea de copaci. Daca romanii ar fi cu adevarat intelepti si-ar da seama ca de fapt, serviciul cu masini de inchiriat, la fel ca si celelalte afaceri care ne fac viata mai usoara, ne fac viata mai usoara si nu avem niciun motiv pentru care ar trebui sa continuam pe acest drum in jos. Putin civilizare nu strica, dar putini o vreau pentru ca se simt prea comod cand sparg seminte in masin ainchiriata si arunca cojile pe jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu