duminică, 5 iulie 2015

Echipamente individuale de protectia muncii, in functie de domeniul de lucru


Din cele mai vechi timpuri oamenii s-au ocupat cu tot felul de munci, mai mult sau mai putin periculoase. Pentru ca era evidenta nevoia de protectie, tot felul de echipamente de protectie au fost create. Desi la inceputuri, era foarte posibil sa fi fost greoaie si incomode, tehnologia si-a pus amprenta si in acest domeniu, creand adevarate revolutii. Materialele s-au schimbat, cu siguranta, devenind mai usoare si in acelasi timp mai rezistente, potrivite pentru diferitele domenii ale muncii. Desigur, eterna salopeta de lucrur este valabila in mai toate domeniile, materialul pentru aceasta fiind adecvat pentru anotimpul in care se lucreaza in aer liber. Oricum, principalul criteriu este confortabilitatea.

Spre exemplu, cei care lucreaza la inaltimi au nevoie de un harnasament cu cel putin 4 puncte de suspensie, de o casca fixa si de manusi speciale antialunecare.

Pe de alta parte, cei care lucreaza pe schele, la inaltime au nevoie de un harnasament mai simplu, cu 2 puncte de sustinere si de casca fixa, obligatorie.

Alt echipament de protectie, cel pentru sudori, are nevoie de un material special, antitermic, care sa reziste la temperaturi ridicate. De asemenea, un sudor are nevoie se de manusi speciale, antitermice si ignifuge. In functie de anotimul in care lucreaza, mai ales daca lucreaza in aer liber, are nevoie de manusi si echipament special pentru iarna sau vara.

Cei care lucreaza cu substante chimice au nevoie de echipment antichimic, care sa nu poate fi dizolvat sau ars de substantele chimice cu care se lucreaza. De asemenea, tot cei care lucreaza cu substante periculoase au nevoie de masti respiratorii, pentru a evita inhalarea vaporilor periculosi, dar si de o imbracaminte speciala care sa protejeze intregul corp.

Muncitorii care lucreaza cu utilaje ce polueaza fonic, au nevoie de echipament protector si pentru urechi, fie ca vorbim despre dopuri de urechi fie ca vorbim de casti izolatoare fonic, acestea trebuie sa faca parte din echipamentul muncitorului.

Vizierele sunt alte tipuri de echipamente ce sunt folosite de cei care lucreaza in praf sau in locuri unde vizibilitatea ar putea fi redusa din cauza pietrelor, pietrisului sau altor factori.

Desigur, din lista de mai sus nu pot lispi combinezoanele, cotierele, genunchierele si castile sau caschetele.

Este important ca fiecare dintre angajatorii din domeniile vizate, sa respecte acetse norme si cerinte, pentru ca este singura asigurare care sta intre viata si moarte, uneori. Este inutil sa mai mentionez ca nerespectarea normelor in ceea ce priveste echipamente individuale de protectia muncii, poate avea consecinte grave, din cele mai neplacute. In plus, un angajat protejat, este un anagjat fericit, iar un angajat fericit aduce mai mult profit decat 5 nemultumiti. Puteti gasi mai multe informatii aici, cu privire la protectia muncii si normele ce trebuie respectate cu sfintenie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu